KEK PISANG

Tuesday, March 5, 2013

PUFF lagi







CURRY PUFF


sumber  :   tiffinbiru, tqvm pada CMG


Bahan-bahan :

1  pek   puff pastry segera jenama "KAWAN" saiz 4" x 4"
1  biji    kuning telur, untuk disapu
sedikit lada hitam kisar untuk ditabur (optional)


Bahan Inti :

2  biji        kentang  -  didadu kecil
1  biji        bawang besar  -  dipotong dadu
2  ulas       bawang putih  -  dicincang halus
2  tbsp      serbuk kari ikan
1  tsp        serbuk lada hitam
1  tin         tuna dalam tin, toskan airnya
1  tbsp      sos tiram
2  tbsp      kicap cair
1  cawan   air
sedikit gula
beberapa helai daun kari


Cara-cara :

UNTUK INTI :  Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar dan daun kari hingga wangi.  Masukkan bawang putih dan sos tiram, kacau rata dan tuangkan sedikit air.  Masukkan rempah kari dan masak hingga garing, masukkan tuna, serbuk lada hitam dan kentang, kacau dan tambah air.  Tuangkan kicap cair, kecilkan api dan masak hingga kentang empuk.  Akhir sekali masukkan sedikit gula, kacau rata dan rasakan.  Tutup api dan sejukkan sepenuhnya sebelum diguna.

Ambil sekeping pastry, potong dua, isi inti pada satu bahagian, tutupkan dengan 1 bahagian lagi (yang siap berkelar) di atasnya kemudian tekankan tepinya dengan garfu.  Sapukan dengan kuning telur pada permukaan puff dan taburkan dengan sedikit lada hitam kisar (jika suka).
     Bakar selama 25 minit pada suhu 200'C.  (Kalau oven ada fungsi kipas, bolehlah digunakan).




3 comments:

  1. memang sedap dan mudah untuk membuatnya..anak-anak pun suka..cubalah..

    ReplyDelete
  2. memang sedap dan mudah untuk membuatnya..anak-anak pun suka..cubalah..

    ReplyDelete