KEK PISANG

Thursday, July 10, 2014

APAM BALIK









APAM BALIK
buku 'Senangnya Memasak Kuih-Muih Minum Petang' - Chef Hanieliza



Bahan A :

   2  cawan  tepung gandum
1/2  cawan  gula
   4  sudu kecil  serbuk penaik
1/2  sudu kecil  garam


Bahan B :

   2  cawan  susu segar atau 1 cawan susu cair tambah 1 cawan air
1/2  cawan  minyak
   2  biji  telur 'B'


Bahan C :

   1  cawan  jagung krim


Cara Membuat :

1.   Gaulkan kesemua bahan A di dalam mangkuk besar.
2.   Masukkan bahan B dan kacau rata.
3.   Panaskan kuali/non-stick pan dan sendukkan adunan.
4.   Tutup kuali/non-stick pan dan biarkan adunan tiga suku masak.
5.   Letakkan jagung krim. 
6.   Lipat dan hidangkan.

2 comments: