Saturday, September 27, 2014
ACAR TELUR
ACAR TELUR
Majalah SAJI Ogos 2014....
Bahan-bahan :
7 biji telur ayam (direbus & dikupas kulit)
15 tangkai cili kering *
5 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih * ( * dikisar )
1 sudu besar serbuk rempah kari daging/ayam
10 keping asam keping
3 biji limau nipis (diambil jus)
Garam & gula secukupnya
Rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih)
Bawang goreng
Cara Menyediakan :
1. Rebus telur bersama asam keping dan garam.
2. Tumis rempah 4 sekawan sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar.
3. Kemudian masukkan rempah kari, gula dan garam. Tumis sehingga naik minyak.
4. Masukkan perahan limau nipis dan sedikit air. Kemudian masukkan telur yang telah dikupas kulit.
5. Gaulkan sebati. Angkat dan taburkan dengan bawang goreng.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment