KEK PISANG

Saturday, September 27, 2014

ACAR TELUR







ACAR TELUR
Majalah SAJI Ogos 2014....




Bahan-bahan :

  7   biji   telur ayam  (direbus & dikupas kulit)
15   tangkai   cili kering *
  5   ulas   bawang merah *
  3   ulas   bawang putih *  ( * dikisar )
  1   sudu besar   serbuk rempah kari daging/ayam
10   keping   asam keping
  3   biji   limau nipis  (diambil jus)
Garam & gula secukupnya
Rempah 4 sekawan  (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, cengkih)
Bawang goreng


Cara Menyediakan :

1.   Rebus telur bersama asam keping dan garam.
2.   Tumis rempah 4 sekawan sehingga naik bau dan masukkan bahan kisar. 
3.   Kemudian masukkan rempah kari, gula dan garam.  Tumis sehingga naik minyak.
4.   Masukkan perahan limau nipis dan sedikit air.  Kemudian masukkan telur yang telah dikupas kulit.
5.   Gaulkan sebati.  Angkat dan taburkan dengan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment