KARIPAP
sumber : spicesjourney ; thanks .... (sedap & rangup)Bahan Kulit :
1 kilo tepung gandum
1/2 cawan marjerin
1 cawan minyak masak
450 ml air (anggaran lebih kurang)
2 sudu kecil garam
Cara Penyediaan :
Masak minyak masak bersama marjerin sehingga betul-betul panas dan tuangkan ke dalam tepung. Gaul rata. Bila agak suam, masukkan air yang dicampur dengan garam sedikit demi sedikit. Uli sehingga rata dan sebati. Rehatkan doh sekejap lebih kurang 20 minit sebelum digelek. Kalau tidak nanti adunan doh agak liat dan susah sukit untuk dibentuk.
Bahan Inti :
1 kilo ubi kentang (dipotong dadu)
250 gm daging kisar
30 gm serbuk rempah kari
1 biji bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (dihiris)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk kasar)
Daun sup & daun bawang (dihiris)
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga kuning keemasan. Masukkan daging. Bila daging separuh masak masukkan serbuk rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Gorengkan sehingga naik bau dan garing. Masukkan kentang yang dipotong dadu. Masukkan air agak-agak hampir tenggelam. Masukkan lada hitam, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga kentang empuk dan kering. Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang untuk aroma yang harum.
Sejukkan inti dahulu sebelum digunakan.
No comments:
Post a Comment