KEK PISANG

Tuesday, September 30, 2014

KARIPAP








KARIPAP
sumber  :   spicesjourney ; thanks .... (sedap & rangup)




Bahan Kulit :

    1  kilo   tepung gandum
 1/2  cawan   marjerin
    1  cawan   minyak masak
450  ml   air  (anggaran lebih kurang)
    2  sudu kecil  garam


Cara Penyediaan :

     Masak minyak masak bersama marjerin sehingga betul-betul panas dan tuangkan ke dalam tepung.  Gaul rata.  Bila agak suam, masukkan air yang dicampur dengan garam sedikit demi sedikit.  Uli sehingga rata dan sebati.  Rehatkan doh sekejap lebih kurang 20 minit sebelum digelek.  Kalau tidak nanti adunan doh agak liat dan susah sukit untuk dibentuk.


Bahan Inti :

    1  kilo   ubi kentang  (dipotong dadu)
250  gm   daging kisar
  30  gm   serbuk rempah kari
    1  biji   bawang besar  (dihiris)
    3  ulas  bawang putih  (dihiris)
    1  sudu besar   lada hitam  (ditumbuk kasar)
Daun sup & daun bawang (dihiris)
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

     Tumiskan bawang besar dan bawang putih sehingga kuning keemasan.  Masukkan daging.  Bila daging separuh masak masukkan serbuk rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air.  Gorengkan sehingga naik bau dan garing.  Masukkan kentang yang dipotong dadu.  Masukkan air agak-agak hampir tenggelam.  Masukkan lada hitam, garam dan gula secukup rasa.  Masak sehingga kentang empuk dan kering.  Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang untuk aroma yang harum.
     Sejukkan inti dahulu sebelum digunakan.

No comments:

Post a Comment