Cucur Jawa yang kurang menarik kejadiannya...tetapi tetap sedap dan rangup,
bahagian dalamnya kelihatan seperti bingka ambon, bersarang sedikit...
CUCUR JAWA
sumber : Group dunia masakan Jalillah JJ/FB ; thanks....
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
3/4 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
2 cawan air
Cara-cara :
Di dalam periuk, masukkan gula merah, gula pasir dan air kemudian masak sehingga gula larut. Sejukkan dan ditapis. Campurkan tepung gandum, tepung beras ke dalam bekas. Gaul sebati. Kemudian masukkan air gula yang telah dicairkan tadi ke dalam tepung. Gaul sebati dan perapkan selama 4 jam atau lebih (sebaiknya semalaman untuk mendapatkan hasil yang lebih cantik seakan bentuk topi).
Panaskan minyak di dalam kuali dengan api perlahan. Tuangkan adunan tadi dibahagian tengah minyak. (Ia akan masak dari luar ke dalam untuk bahagian bawahnya). Setelah kesemuanya bahagian bawahnya masak, terbalikkan cucur tersebut dan ketuk sedikit bahagian atas (untuk bentuk lengkungan bunga).
Siap sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment