KEK PISANG

Tuesday, September 23, 2014

KUIH LAPIS YATIEMEMORIES








KUIH LAPIS
sumber  :   yatiememories ; thanks... (sedap & lembut)



Bahan-bahan :

1 1/2  cawan   tepung gandum
   1/2  cawan   tepung jagung
   1/2  cawan   gula pasir
      1  cawan   santan pekat
      3  cawan   air
Secubit garam
Pewarna & perisa ikut pilihan


Cara Penyediaan :

1.   Satukan kedua-dua jenis tepung, garam dan gula.  Masukkan air dan santan pekat. 

2.   Gaulkan kesemua bahan-bahan dan tapis.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.

3.   Masukkan sedikit pewarna hijau dan perisa pandan ke dalam 1 bahagian dan 1 bahagian lagi warnakan dengan sedikit pewarna merah.

4.   Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.

5.   Masukkan 1 sudu kecil adunan merah dan kukuskan selama 3 minit/sehingga keras sedikit.

6.   Lapiskan pula 1 sudu kecil adunan hijau dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sedikit dan diikuti dengan adunan seterusnya.

7.   Lakukan berselang-seli sehingga habis.  (** bagi adunan terakhir, balutkan tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 10 minit).

8.   Setelah masak, angkat dan sejukkan sepenuhnya sebelum dikeluarkan dari acuan.
(menghasilkan  :  26 keping), sederhana manis...

1 comment: