KEK PISANG

Saturday, September 13, 2014

TUMIS KACANG PANJANG BERUDANG






TUMIS KACANG PANJANG BERUDANG
oleh  :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

  1  ikat   kacang panjang  (dipotong serong)
12  ekor  udang  (dikupas kulit & dicuci bersih)
  1  biji    bawang besar  (dihiris kasar)
  2  ulas   bawang putih  (dicincang)
  1  biji    cili merah  (dihiris serong)
  1  tbsp  sos tiram
air secukupnya
garam & gula secukupnya
minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

     Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumiskan bawang putih dan bawang besar sehingga berbau harum.  Kemudian masukkan udang, gaul sebati.  Masukkan kacang panjang, gaul sebati.  Masukkan sedikit air jika perlu.  Tambahkan sos tiram dan masak sehingga sayur agar lembut.  Akhir sekali masukkan hirisan cili merah diikuti garam dan gula secukup rasa.  Gaul sebati, tutup api dan angkat.  Sediakan untuk dihidangkan bersama nasi puith dan lauk sampingan.

No comments:

Post a Comment