KEK PISANG

Saturday, September 13, 2014

TELUR ITIK/AYAM MASAK LEMAK CILI API BERSAMA BELIMBING BULUH






TELUR ITIK/AYAM MASAK LEMAK CILI API
BERSAMA BELIMBING BULUH
sumber  :  DapurTanpaSempadan ; thanks...



   6   biji   telur itik atau ayam
   3   batang   serai  -  dititik
   2   helai   daun kunyit  -  disiat-siat (kalau besar guna 1 helai saja)
 15   biji   belimbing buluh  -  dicuci bersih & toskan - belah 2 tapi tak putus setiap 1
   1   keping   asam gelugur
   1   liter   santan cair
400  ml   pati santan
Garam & gula secukup rasa


Bahan-bahan kisar halus :

20  biji   cili padi
  6  biji   bawang merah kecil
  2  ulas  bawang putih
  1  inci   kunyit hidup


Cara Memasak :

1.   Masukkan bahan kisar ke dalam periuk/kuali bersama serai dan santan cair.  Kacau rata dan masak sehingga mendidih.  Kecilkan api, kemudian pecahkan sebiji telur ke dalam mangkuk kecil.  Tuangkan ke dalam kuah yang mendidih tadi.  Buat kaedah sama dengan kesemua telur dan pastikan telur tidak bertindih semasa dimasukkan ke dalam kuah.  Masak sehingga telur dan bahagian merahnya mengeras.

2.   Berhati-hati, kacau perlahan-lahan.  Pastikan telur tidak hancur.  Masukkan asam gelugur dan tuangkan pati santan.  Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula.  Tambahkan daun kunyit dan biarkan mendidih dengan api kecil, kacau perlahan untuk mengelakkan santan pecah.

3.   Akhir sekali masukkan belimbing buluh, masak sekejap sehingga belimbing buluh berubah warna, rasa dan bolehlah tutupkan api.  Hidangkan bersama nasi putih dan lauk-pauk lain.

No comments:

Post a Comment