Sunday, September 21, 2014
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG CMG
ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
sumber : DapurTanpaSempadan ; thanks....
Bahan-bahan :
3-4 ekor ikan kembung saiz besar (cuci bersih & toskan)
10 batang bendi (cuci & toskan)
15 biji tomato ceri
2 kuntum bunga kantan (dibelah 2 setiap satu)
1 genggam daun kesom (cuci & tos)
1 senduk nasi cili kisar
3/4 camca teh lada hitam (tumbuk halus)
1 kiub pati ikan bilis
3 biji bawang merah (dihiris)
1 ulas bawang putih (dihiris)
3/4 camca besar pes asam jawa
Garam & gula secukupnya
Air secukupnya
Bahan Kisar Halus :
8 biji bawang merah kecil
2 ulas bawang putih
2 keping hirisan halia
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan
2 biji cili merah (dibuang biji)
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak di dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan bahan kisar halus dan masak sehingga harum, tambahkan cili kisar dan masak sehingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau selalu. Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.
3. Tuangkan air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau rata dan biarkan mendidih. Tambahkan kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan. Masak sekejap dan masukkan ikan. Kacau perlahan, masukkan daun kesom. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa. Jika ok tutup api. Hidangkan bersama nasi putih, telur dadar dan lauk pauk kegemaran.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment