KEK PISANG

Sunday, September 21, 2014

ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG CMG









ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG
sumber  :   DapurTanpaSempadan ; thanks....



Bahan-bahan :

3-4  ekor  ikan kembung saiz besar (cuci bersih & toskan)
 10  batang  bendi  (cuci & toskan)
 15  biji  tomato ceri
   2  kuntum  bunga kantan  (dibelah 2 setiap satu)
   1  genggam  daun kesom  (cuci & tos)
   1  senduk nasi  cili kisar
3/4  camca teh  lada hitam  (tumbuk halus)
   1  kiub  pati ikan bilis
   3  biji   bawang merah  (dihiris)
   1  ulas  bawang putih  (dihiris)
3/4  camca besar  pes asam jawa
Garam & gula secukupnya
Air secukupnya


Bahan Kisar Halus :

   8  biji   bawang merah kecil
   2  ulas  bawang putih
   2  keping  hirisan halia
1/2  inci  kunyit hidup
1/2  inci  belacan
   2  biji  cili merah  (dibuang biji)


Cara Memasak :

1.   Panaskan minyak di dalam periuk (anggaran 1/3 cawan).  Tumiskan hirisan bawang merah dan bawang putih sehingga wangi.

2.   Masukkan bahan kisar halus dan masak sehingga harum, tambahkan cili kisar dan masak sehingga cili garing dan naik minyak.  Guna api kecil dan kacau selalu.  Masukkan pes asam jawa dan kacau rata.

3.   Tuangkan air secukupnya (anggaran 1 liter), kacau rata dan biarkan mendidih.  Tambahkan kiub ikan bilis (hancurkan), lada hitam tumbuk, bendi dan bunga kantan.  Masak sekejap dan masukkan ikan.  Kacau perlahan, masukkan daun kesom.  Perasakan dengan garam dan sedikit gula.  Akhir sekali masukkan tomato, masak sekejap dan rasa.  Jika ok tutup api.  Hidangkan bersama nasi putih, telur dadar dan lauk pauk kegemaran.

No comments:

Post a Comment