KEK PISANG

Friday, September 5, 2014

KARIPAP APAM DURIAN/PERLIS

 menggunakan acuan karipap

 tanpa acuan







KARIPAP APAM DURIAN/PERLIS
sumber dari  :  singgahsana kitchen ; thanks




Bahan Bater :

150  gm   tepung gandum
250  gm   air/jus pandan
    1  peket kecil  Eno fruit salt  (4.3 gm - peket biru)
sedikit pewarna hijau/ikut pilihan


Cara-cara :

     Campurkan tepung dengan air/jus pandan.  Kacau sehingga menjadi adunan bater yang halus.  Tambahkan pewarna hijau, kacau sebati.  Masukkan Eno (ketika ini adunan akan kelihatan berbuih), kacau sebati sehingga buih-buih menghilang.  Ketepikan untuk selama 15-25 minit.
     Panaskan kuali leper (non-stick) dengan api perlahan.  Ratakan sesenduk kecil adunan, layangkan atas pan agar adunan membulat.  Bila saja permukaannya masak dan kelihatan gelembung-gelembung kecil, angkat.  (Ambil masa anggaran 2-3 minit)...jangan masak terlalu lama dan tidak perlu diterbalikkan.
     Selepas diangkat, terus letakkan pada acuan karipap dan masukkan inti durian ditengahnya.  Tutupkan acuan.  Buang sisa-sisa adunan pada acuan.  Jika perlu sapukan sedikit minyak pada gigi acuan agar mudah dikeluarkan.  Ulangi sehingga kesemua adunan bater habis.


Inti Kastad Durian :

120  gm     susu sejat/susu cair
130  gm     susu segar
    1  tbsp   tepung kastad (10 gm)
    1  tbsp   tepung jagung (10 gm)
    2  tbsp   gula pasir
    1  biji     kuning telur
 1/4  tsp     garam
150  gm     isi durian


Cara-cara :

     Larutkan tepung jagung, tepung kastad, susu sejat, susu segar sehingga rata dan sebati.  Kemudian satukan dengan bahan-bahan yang lain di dalam periuk.  Masak sehingga inti menjadi kental.  Sejukkan dahulu sebelum di isikan ke dalam dadar apam tadi.

No comments:

Post a Comment