Tuesday, September 9, 2014
KUIH SERIMUKA BATIK
KUIH SERIMUKA BATIK
sumber dari : yatiememories, thanks (sangat sedapp..)
Lapisan Bawah :
400 gm beras pulut
100 gm beras pulut hitam (direndam 3 jam & ditoskan)
300 ml santan pekat
250 ml air biasa
1 tbsp gula
1 tsp garam
Loyang : 10"x10"x3", disapu dengan sedikit minyak & dialas plastik
Cara-cara :
1. Rendam beras pulut anggaran 3 jam. Sementara pulut susu tidak rendam pun tak mengapa.
2. Rendam beras pulut hitam berasingan selama 3 jam. Cuci bersih dan rebus sehingga empuk. Bila sudah empuk, lalukan di bawah air paip dan ditapis. Ketepikan dulu.
3. Sementara itu masukkan pulut putih bersama santan, air, gula dan sedikit garam ke dalam loyang beralaskan plastik dan disapu dengan sedikit minyak keliling loyang. Kukus selama 30 minit.
4. Apabila pulut putih sudah masak, masukkan pulut hitam yang telah direbus tadi dan gaulkan hingga sebati. Tekan-tekankan di dalam loyang sehingga padat. Sementara itu buatlah adunan lapisan atas.
Lapisan Atas : (sumber : buku 'Tempting Kuih' - Azimah Mansor)
5 biji telur
600 ml santan pekat yang telah dicampur dengan jus pandan
350 gm gula pasir
30 gm tepung jagung
60 gm tepung gandum
1 tsp perasa pandan
Cara-cara :
1. Masukkan kesemua bahan di atas dan kacau di atas api hingga naik wap.
2. Turunkan pulut dan tekan padat. Bancuh 1 tbsp tepung jagung dan 2 tbsp air. Sapu rata di atas permukaan pulut. Kukus sebentar.
3. Tuangkan adunan hijau tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan selama 25 minit atau sehingga masak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment