KEK PISANG

Tuesday, September 9, 2014

KUIH SERIMUKA BATIK












KUIH SERIMUKA BATIK
sumber dari  :  yatiememories, thanks (sangat sedapp..)



Lapisan Bawah :

400  gm   beras pulut
100  gm   beras pulut hitam  (direndam 3 jam & ditoskan)
300  ml    santan pekat
250  ml    air biasa
    1  tbsp gula
    1  tsp   garam


Loyang :  10"x10"x3", disapu dengan sedikit minyak & dialas plastik


Cara-cara :

1.   Rendam beras pulut anggaran 3 jam.  Sementara pulut susu tidak rendam pun tak mengapa.

2.   Rendam beras pulut hitam berasingan selama 3 jam.  Cuci bersih dan rebus sehingga empuk.  Bila sudah empuk, lalukan di bawah air paip dan ditapis.  Ketepikan dulu.

3.   Sementara itu masukkan pulut putih bersama santan, air, gula dan sedikit garam ke dalam loyang beralaskan plastik dan disapu dengan sedikit minyak keliling loyang.  Kukus selama 30 minit.

4.   Apabila pulut putih sudah masak, masukkan pulut hitam yang telah direbus tadi dan gaulkan hingga sebati.  Tekan-tekankan di dalam loyang sehingga padat.  Sementara itu buatlah adunan lapisan atas.


Lapisan Atas :  (sumber :  buku 'Tempting Kuih' - Azimah Mansor)

    5  biji  telur
600  ml   santan pekat yang telah dicampur dengan jus pandan
350  gm  gula pasir
  30  gm  tepung jagung
  60  gm  tepung gandum
    1  tsp  perasa pandan


Cara-cara :

1.   Masukkan kesemua bahan di atas dan kacau di atas api hingga naik wap.

2.   Turunkan pulut dan tekan padat.  Bancuh 1 tbsp tepung jagung dan 2 tbsp air.  Sapu rata di atas permukaan pulut.  Kukus sebentar.

3.   Tuangkan adunan hijau tadi dan kukus semula dengan api sederhana perlahan selama 25 minit atau sehingga masak.


No comments:

Post a Comment