KEK PISANG

Sunday, September 28, 2014

PENGAT PISANG








PENGAT PISANG
cookbook  :   101 Resipi menggunakan Pemanggang Ajaib Chef Hanieliza




Bahan-bahan :

5   biji   pisang atau  2  biji  pisang tanduk  (dikupas & dihiris)
1   cawan   santan pekat
2   sudu makan  gula merah
3   sudu makan  gula pasir
2   helai   daun pandan  (disimpul)
1   cawan  air
2   sudu makan  sagu mata ikan  (dibasuh & ditoskan)
Sedikit garam


Cara Membuat :

1.   Masukkan pisang, air, daun pandan, gula pasir, gula merah dan sedikit garam ke dalam pemanggang ajaib.  Tutup dan masak selama 7 minit.
2.   Masukkan santan dan sagu mata ikan.  Tutup dan masak lagi selama 3 minit.
3.   Tutup api dan masukkan ke dalam mangkuk. 
4.   Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment