KEK PISANG

Friday, September 19, 2014

CEKODOK aka JEMPUT-JEMPUT PISANG







CEKODOK aka JEMPUT-JEMPUT PISANG
oleh  :   zaralovebaking.blogspot.com




   8  biji   pisang emas atau 3 biji pisang berangan
3/4  sudu teh  soda bikarbonate
   1  sudu besar  gula perang atau 1/3 sudu besar gula kastor
   1  cawan  tepung gandum
1/4  sudu kecil  garam
Minyak masak untuk menggoreng


1.   Kupas kulit pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate sehingga hancur.
2.   Masukkan tepung dan gaul rata sehingga sebati.  Perapkan selama 30 minit.
3.   Panaskan minyak dengan api sederhana.  Jemput-jemputkan adunan ke dalam minyak panas.
4.   Gorengkan sehingga kuning keemasan.  Angkat dan toskan minyaknya.
5.   Sedia untuk dihidangkan bersama kopi/teh panas.

No comments:

Post a Comment