Friday, September 19, 2014
CEKODOK aka JEMPUT-JEMPUT PISANG
CEKODOK aka JEMPUT-JEMPUT PISANG
oleh : zaralovebaking.blogspot.com
8 biji pisang emas atau 3 biji pisang berangan
3/4 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu besar gula perang atau 1/3 sudu besar gula kastor
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil garam
Minyak masak untuk menggoreng
1. Kupas kulit pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate sehingga hancur.
2. Masukkan tepung dan gaul rata sehingga sebati. Perapkan selama 30 minit.
3. Panaskan minyak dengan api sederhana. Jemput-jemputkan adunan ke dalam minyak panas.
4. Gorengkan sehingga kuning keemasan. Angkat dan toskan minyaknya.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama kopi/teh panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment