sepatutnya rendang ni warnanya hitam mungkin kekurangan santan...
tapi rasanya tetap sedap, anak-anak suka....
RESIPI RENDANG AYAM cara Rembau, N.S.
sumber : Norshila Amin..
Bahan-bahan :
1 ekor ayam (potong 16, cuci bersih & toskan)
1/2 kilo pati santan
2 sudu besar minyak masak
Garam secukupnya
Bahan * :
5 ulas bawang kecil - hiris
5 ulas bawang putih - hiris
1 inci halia - hiris atau titik
2 batang serai - titik
2 sudu besar rempah Rembau N.S.
2 sudu besar rempah kari daging
1 sudu besar serbuk kunyit
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar serbuk cili
Sedikit kerisik jika suka
Cara Memasak :
Satukan kesemua bahan * dan ayam ke dalam kuali. Campurkan sedikit air untuk mengecutkan ayam dan gaul sekata. Masak sehingga ayam kecut sedikit kemudian masukkan pati santan. Biarkan sehingga mendidih. Campurkan minyak masak, kerisik (jika suka) dan garam dan masaklah sehingga kering kehitaman.
No comments:
Post a Comment