KEK PISANG

Friday, September 26, 2014

RESIPI RENDANG AYAM CARA N.S.


 sepatutnya rendang ni warnanya hitam mungkin kekurangan santan...
tapi rasanya tetap sedap, anak-anak suka....







RESIPI RENDANG AYAM cara Rembau, N.S.
sumber  :   Norshila Amin..



Bahan-bahan :

   1  ekor   ayam  (potong 16, cuci bersih & toskan)
1/2  kilo   pati santan
   2  sudu besar   minyak masak
Garam secukupnya


Bahan * :

5  ulas   bawang kecil  -  hiris
5  ulas   bawang putih  -  hiris
1  inci    halia  -  hiris atau titik
2  batang  serai  -  titik
2  sudu besar   rempah Rembau N.S.
2  sudu besar   rempah kari daging
1  sudu besar   serbuk kunyit
2  sudu besar   cili kisar
2  sudu besar   serbuk cili
Sedikit kerisik jika suka


Cara Memasak :

     Satukan kesemua bahan * dan ayam ke dalam kuali.  Campurkan sedikit air untuk mengecutkan ayam dan gaul sekata.  Masak sehingga ayam kecut sedikit kemudian masukkan pati santan.  Biarkan sehingga mendidih.  Campurkan minyak masak, kerisik (jika suka) dan garam dan masaklah sehingga kering kehitaman.

No comments:

Post a Comment