KEK PISANG

Saturday, September 6, 2014

KUIH KASWI PANDAN








KUIH KASWI PANDAN
sumber  :  Azlita Masam Manis & Yatiememories ; thanks (sangat sedap & lembut)



Bahan-bahan :

2  cawan  air pandan (ambil 5 helai daun pandan, potong kecil dan kisarkan bersama 2 cawan air hingga halus kemudian ditapis ambil jusnya)

1  cawan  tepung gandum
1  cawan  gula kastor (lain kali kurangkan sikit sebab manis)
1  sudu besar  tepung ubi
1  sudu besar  tepung beras
sedikit pewarna hijau
sedikit pandan emulco
1  sudu kecil  air kapur makanan

Hiasan :

1/2  biji  kelapa parut putih digaulkan bersama dengan
secubit garam


Cara Penyediaan :

     Satukan kesemua bahan kecuali kelapa parut putih dan garam ke dalam bekas dan kacau rata.  Masukkan ke dalam mesin pengisar dan kisarkan halus kemudian ditapis.
     Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dilapikkan plastik.  Atau boleh juga dituangkan ke dalam acuan kecil (lompang) yang telah dioleskan dengan sedikit minyak.
     Kukus selama 30-40 minit untuk loyang.
     Kukus selama 20 minit jika menggunakan acuan kecil/lompang.  Setelah masak sejukkan kuih hingga benar-benar sejuk sebelum dipotong.  Hidangkan bersama kelapa parut putih yang telah digaulkan dengan sedikit garam.

No comments:

Post a Comment