CUCUR KENTANG AIR PANAS
sumber : seripayaku.blogspot.com
Bahan-Bahan :
3 cawan tepung gandum
3 cawan air panas mendidih/menggelegak
2 biji kentang ~ kupas kulit, potong dadu kecil, tak perlu direbus
Sedikit serbuk kunyit
Kiub pati ikan bilis secukupnya
Kucai secukupnya ~ dihiris
Bawang besar secukupnya (anggaran 2 biji saiz sederhana, dipotong dadu kecil)
Minyak masak untuk menggoreng
Cara-Cara :
Gaul rata tepung gandum, serbuk kunyit dan kiub pati ikan bilis.
Kemudian masukkan bawang besar, kucai dan kentang.
Gaul rata kemudian tuangkan air panas mendidih/menggelegak sedikit demi sedikit.
Gaul menggunakan senduk kayu.
Tunggu adunan suam sedikit dan gaul rata.
Adunan memang akan jadi likat, tidak perlu risau.
Jemput adunan menggunakan jari, sama seperti membuat cekodok pisang.
Goreng sehingga kekuningan. Angkat dan toskan minyaknya.
Siap !!!
No comments:
Post a Comment