Sunday, September 1, 2019
KERISI MASAK SAMBAL ...
KERISI MASAK SAMBAL
sumber : yatiememories ...
Bahan-Bahan :
6 ekor ikan kerisi
1 cawan cili kisar
1/4 cawan air asam jawa
Garam & sedikit gula
Minyak masak secukupnya
Sedikit air
Bahan Kisar :
1 labu bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Sedikit belacan
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan, dikelar, cuci dan toskan. Lumur ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Goreng hingga masak tapi jangan garing sangat. Angkat dan ketepikan.
2. Tinggalkan lebih kurang 5 sudu besar minyak masak, tumiskan bahan-bahan kisar hingga terbit minyak (guna api sederhana).
3. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Tambah air sedikit.
4. Biarkan mendidih dan agak pekat sedikit, masukkan ikan. Gaul rata sebentar.
5. Matikan api dan bolehlah dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment