KEK PISANG

Wednesday, September 4, 2019

SAMBAL MANIS BEBOLA AYAM ...









SAMBAL MANIS BEBOLA AYAM
sumber :    sajiandapurbonda ...




Bahan-Bahan :

1  kg  bebola Ayamas tanpa salut  ~  digoreng hingga masak  (me :  guna sosej dipotong ikut citarasa)
3  sudu besar  sos cili
2  sudu besar  sos tiram
1  sudu besar  kicap manis
3  sudu besar  gula perang
2  cawan  air  (me :  guna 1 cawan jer)
1/2  kiub  pati ayam
Gula putih & garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya untuk menumis


Bahan Kisar :

4  senduk nasi  cili kisar  (me :   guna 3 sudu besar)
1  biji  bawang besar
4  ulas  bawang putih
1  biji  tomato saiz sederhana yang cukup masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya di dalam kuali.  Goreng bebola ayam sehingga masak dan ketepikan.

2.  Panaskan kembali kuali.  Ambil sedikit minyak masak daripada gorengan bebola ayam tadi untuk menumis.  Tumis bahan-bahan kisar sehingga cili garing/terbit bau.

3.  Masukkan 2 cawan air dan kacau.  Kemudian masukkan pula sos cili, sos tiram, kicap manis, gula perang, gula putih dan garam secukupnya.  Kacau rata dan masak sehingga kuah mendidih.

4.  Setelah kuah mendidih, masukkan gorengan bebola  ayam tadi dan kacau rata.  Biarkan seketika di atas dapur sehingga sambal mendidih sekali lagi.

5.  Tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment