KEK PISANG

Friday, September 13, 2019

KUKKRA CURRY ...










RESEPI KUKKRA CURRY @
KARI AYAM ORI DARI NEPAL
sumber :    www.keluarga.my@Aslyna Nor Hassan via MAHN
kredit :    Marliana Shamsuddin




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  potong ikut suka, cuci bersih & toskan
5  biji  bawang merah *
3  biji  bawang putih *
1  inci  halia *   ( * dikisar )
4  biji  tomato  ~  potong dadu
Ubi kentang  ~  pilihan   (me :  guna 1 biji belah 6 setiap satu)
1  pokok  daun ketumbar  ~  potong  (letak lebih lagi sedap)
5  sudu besar  plain yogurt  (tanpa perisa)
6  sudu besar  serbuk kari ayam/daging
Garam & gula secukupnya
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Dalan periuk panaskan minyak, tumis semua bahan kisar hingga wangi, masukkan tomato, serbuk kari dan kacau hingga naik minyak.

2.  Kemudian masukkan ayam dan kentang dan masukkan sedikit air atau secukupnya.  Biarkan mendidih hingga ayam masak dan kentang empuk.

3.  Kemudian masukkan yogurt, garam dan gula secukup rasa.  Akhir sekali masukkan daun ketumbar yang sudah dipotong-potong.

4.  Siap !!!

No comments:

Post a Comment