KEK PISANG

Thursday, September 26, 2019

KEK PISANG COKLAT URAI ...










KEK PISANG COKLAT URAI
sumber :    tiffinbiru@CMG




Bahan-Bahan :

150  gm  marjerin atau mentega
200  gm  tepung kek *   (boleh jer guna self-raising flour)
1/4  sudu teh  soda bikarbonate *    ( * gaul rata & ayak )
3  biji  telur gred A
100  gm  gula perang@soft brown sugar
100  gm  pisang masak  ~  dilecek halus  (me :  guna pisang emas)
100  ml  susu segar
Beberapa titik esen pisang
1/3  cawan  pisang yang didadu
50  gm  coklat urai@chocolate rice
Coklat cair untuk hiasan
Badam keping untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, lenser tin 8x3x3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi.  Ketepikan.

2.  Putar mentega dengan gula perang sehingga gula hancur.  Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar sehingga kembang dan berkrim.  Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung dan susu berselang-seli sehingga habis, putar rata, sebati.

3.  Masukkan pisang lecek dan gaul rata dengan spatula.  Tambahkan coklat rice, pisang yang didadu dan esen pisang.  Gaul lagi sehingga semuanya rata.  Tuangkan ke dalam tin yang telah disediakan.  Taburkan cincangan kekacang jika guna  (atau ikut citarasa).

4.  Masukkan ke dalam oven, bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak.  Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong untuk hidangan.

No comments:

Post a Comment