KEK PISANG COKLAT URAI
sumber : tiffinbiru@CMG
Bahan-Bahan :
150 gm marjerin atau mentega
200 gm tepung kek * (boleh jer guna self-raising flour)
1/4 sudu teh soda bikarbonate * ( * gaul rata & ayak )
3 biji telur gred A
100 gm gula perang@soft brown sugar
100 gm pisang masak ~ dilecek halus (me : guna pisang emas)
100 ml susu segar
Beberapa titik esen pisang
1/3 cawan pisang yang didadu
50 gm coklat urai@chocolate rice
Coklat cair untuk hiasan
Badam keping untuk hiasan
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C, lenser tin 8x3x3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak, lenser juga kertas tadi. Ketepikan.
2. Putar mentega dengan gula perang sehingga gula hancur. Masukkan telur satu persatu sambil terus memutar sehingga kembang dan berkrim. Perlahankan kelajuan mixer, masukkan tepung dan susu berselang-seli sehingga habis, putar rata, sebati.
3. Masukkan pisang lecek dan gaul rata dengan spatula. Tambahkan coklat rice, pisang yang didadu dan esen pisang. Gaul lagi sehingga semuanya rata. Tuangkan ke dalam tin yang telah disediakan. Taburkan cincangan kekacang jika guna (atau ikut citarasa).
4. Masukkan ke dalam oven, bakar selama 40-50 minit atau sehingga masak. Sejukkan atas jaringan sebelum dipotong untuk hidangan.
No comments:
Post a Comment