Thursday, September 19, 2019
TEMPOYAK UDANG ...
TEMPOYAK UDANG BERPETAI
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
15 ekor udang bersaiz besar
2 papan petai ~ ambil isinya (tak letak sebab tiada)
1 batang serai ~ dititik
2 helai daun kunyit
1 keping asam gelugor
1 sudu makan tempoyak
Sedikit air
Garam & gula secukupnya
Minyak masak
Bahan-Bahan Kisar Halus :
15 biji cili padi merah thai
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup
Cara Memasak :
1. Udang dikupas kulitnya, tinggalkan bahagian ekor, belah belakang udang dan buang uratnya. Cuci bersih dan toskan. Daun kunyit disiat dan sehelai lagi dihiris halus. Ketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali, tumis serai sehingga berbau harum. Masukkan bahan-bahan kisar halus dan tempoyak, kacau sehingga rata. Tuangkan sedikit air dan masukkan petai, kacau rata dan masak sekejap.
3. Tambahkan udang, daun kunyit yang disiat dan asam gelugor. Kacau rata dan masak sehingga pekat, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Masak sekejap dengan api perlahan dan kacau selalu. Akhir sekali masukkan hirisan halus daun kunyit, gaul rata. Sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment