Monday, September 16, 2019
IKAN MASAK CUKA ...
IKAN MASAK CUKA
sumber : salamisimon1.blogspot.com
Bahan-Bahan :
2 ekor ikan gerut-gerut seberat 1 kg (ikan lain pun boleh terutama ikan tenggiri - me : ikan kerisi 5 ekor) ~ bersihkan, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng sehingga masak, ketepikan.
1 cawan hirisan timun
1 labu bawang besar ~ belah 6
10 biji bawang merah ~ kupas & belah tengah jangan sampai putus
10 biji bawang putih ~ jika ulas besar belah 2
1 sudu teh biji sawi
1 sudu teh serbuk kunyit
1 biji cili merah ~ belah 2
3 biji cili hijau ~ belah 2
3 sudu makan cuka masakan
3 sudu makan gula pasir
1 sudu makan perencah MAGGI Cukup Rasa
1 cawan air
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali dan masukkan biji sawi. Goreng sebentar.
2. Masukkan bawang besar, bawang merah, bawang putih dan cili merah serta cili hijau. Kacau seketika.
3. Masukkan hirisan timun, serbuk kunyit dan air. Biarkan mendidih sebentar.
4. Tambahkan cuka masakan, gula dan perencah MAGGI Cukup Rasa.
5. Masukkan ikan dan balik-balikkan beberapa kali sehingga kuah agak pekat.
6. Padamkan api dapur. Sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment