KEK PISANG

Monday, September 16, 2019

IKAN MASAK CUKA ...









IKAN MASAK CUKA
sumber :    salamisimon1.blogspot.com




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan gerut-gerut seberat 1 kg  (ikan lain pun boleh terutama ikan tenggiri - me :  ikan kerisi 5 ekor)  ~  bersihkan, lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit, goreng sehingga masak, ketepikan.
1  cawan  hirisan timun
1  labu  bawang besar  ~  belah 6
10  biji  bawang merah  ~   kupas & belah tengah jangan sampai putus
10  biji  bawang putih  ~  jika ulas besar belah 2
1  sudu teh  biji sawi
1  sudu teh  serbuk kunyit
1  biji  cili merah  ~  belah 2
3  biji  cili hijau  ~  belah 2
3  sudu makan  cuka masakan
3  sudu makan  gula pasir
1  sudu makan  perencah MAGGI Cukup Rasa
1  cawan  air
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak masak di dalam kuali dan masukkan biji sawi.  Goreng sebentar.
2.  Masukkan bawang besar, bawang merah, bawang putih dan cili merah serta cili hijau.  Kacau seketika.
3.  Masukkan hirisan timun, serbuk kunyit dan air.  Biarkan mendidih sebentar.
4.  Tambahkan cuka masakan, gula dan perencah MAGGI Cukup Rasa.
5.  Masukkan ikan dan balik-balikkan beberapa kali sehingga kuah agak pekat.
6.  Padamkan api dapur.  Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment