KEK PISANG

Tuesday, September 3, 2019

TUMIS AIR SAYUR PETOLA ...









TUMIS AIR SAYUR PETOLA





Bahan-Bahan :

1  biji  petola  ~  dibuang kulit luar & dipotong serong atau ikut citarasa
1  batang  lobak merah  ~  dipotong baji
Sedikit ikan bilis
2  cawan  air atau secukupnya
1  biji  cili merah  ~  dihiris
Garam & serbuk lada sulah secukupnya
Minyak masak


Bahan Hiris :

2  ulas  bawang putih
2  biji  bawang merah
Sedikit halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan sedikit minyak dalam periuk.  Tumis bahan hiris dan ikan bilis hingga wangi.
2.  Masukkan air dan lobak merah.  Biarkan mendidih dan lobak merah lembut.
3.  Masukkan petola dan cili merah.  Biarkan mendidih dan petola layu.  Masukkan garam dan serbuk lada sulah secukupnya.
4.  Siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment