KEK PISANG

Monday, September 16, 2019

MASAK KICAP PEDAS IKAN TENGGIRI ...









MASAK KICAP PEDAS IKAN TENGGIRI
sumber :    Azie Kitchen ...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ikan tenggiri  ~  dipotong, cuci bersih, lumur garam kunyit & goreng
1  biji  bawang besar  ~  dihiris
1  tangkai  cili merah  ~  dihiris menyerong
4  helai  daun limau purut   (me :   guna sayur saderi ~ dipotong kasar)
4  tangkai  cili padi
1-2  sudu besar  cili kisar
2  batang  kulit kayu manis
Garam
Kicap manis
Minyak masak


Bahan Kisar :

3-4  ulas  bawang merah
3  ulas  bawang putih
1  inci  halia


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumis kulit kayu manis dan bahan kisar sehingga garing kekuningan.  Masukkan cili kisar dan kacau sehingga cili masak.  Masukkan sedikit air dan biarkan sehingga pecah minyak.

2.  Setelah pecah minyak, masukkan air dan kicap secukupnya.  Biarkan mendidih.

3.  Masukkan daun limau purut/sayur saderi dan ikan yang telah digoreng.  Perlahankan api biarkan sehingga ianya sebati.

4.  Masukkan cili merah, cili padi, bawang besar dan garam secukup rasa.

5.  Tutup api.  Sedia untuk diangkat dan dihidangkan.

No comments:

Post a Comment