KEK PISANG

Tuesday, September 24, 2019

RESEPI TELAGA EMAS ...









RESEPI TELAGA EMAS
sumber :    FB/Seminit Resepi ...




Bahan A :

125  gm  tepung pulut
20  gm  tepung gandum
5  gm  tepung jagung
Air secukupnya
Sedikit garam
Pewarna kegemaran  (me :  merah & hijau)


Bahan B :

1/2  cawan  santan kotak
1/2  cawan  air
3  sudu besar  gula pasir
1  sudu besar  tepung kastad
2  sudu besar  tepung gandum
2  biji  telur  (gred A)
Esen vanilla
Pewarna kuning
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Dimulakan dengan menyediakan bahan A terlebih dahulu.  Campurkan kesemua tepung dan uli bersama air.  Tuangkan air sedikit demi sedikit.  Uli sehingga doh tidak melekat di tangan.  Warnakan doh mengikut kesukaan anda.  (me :  bahagi doh kepada 2 bahagian dan warnakan merah & hijau).

2.  Bulat-bulatkan doh dan penuhkan dinding acuan lompang yang telah disapu sedikit minyak untuk memudahkan dikeluarkan nanti.

3.  Kemudian kita sediakan bahan B.  Campurkan kesemua bahan adunan ke dalam periuk bersih, kemudian kacau rata.  Masak sekejap (anggaran 5 minit) dan tapiskan.

4.  Tuangkan adunan B ke dalam acuan lompang tadi.  Kukus selama 12 minit sehingga masak.

No comments:

Post a Comment