Friday, September 20, 2019
SINGGANG BENDI ...
RESEPI SINGGANG BENDI
sumber : resipicitarasawan ...
Bahan-Bahan :
10 batang bendi ~ kerat dua jika panjang
4 ulas bawang merah ~ dihiris
3 ulas bawang putih ~ dihiris
2 hiris lengkuas
2 hiris kunyit hidup ~ jika suka (untuk warna), ketuk
1 biji tomato ~ belah empat
2 tangkai cili merah ~ hiris atau cili padi, ketuk
1 keping asam gelugor
Garam secukup rasa
Serbuk perasa secukupnya
Air secukupnya
Cara Memasak :
Satukan air secukupnya, bawang-bawang hiris dan lengkuas dalam periuk.
Masak sehingga mendidih.
Masukkan bendi, asam gelugor, kunyit hidup, tomato dan cili merah atau cili padi.
Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya.
Masak sehingga bendi lembut.
Tutup api dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment