SAMBAL SARDINE BELIMBING BULUH
sumber : tiffinbiru@CMG ...
Bahan-Bahan :
1 tin kecil sardine (sardine cap Ayam jenis leper, me: cap Adabi), asingkan ikan dan sosnya
2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar jus asam jawa
10 biji belimbing buluh (belah 2 tapi tidak putus setiap satu)
1 biji bawang besar (hiris bulat & leraikan)
1/2 cawan cili kisar
Garam & gula secukup rasa
Bahan-Bahan Tumbuk Halus :
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
Secubit belacan
Cara Memasak :
1. Gaul ikan sardine dengan tepung gandum, kemudian goreng sehingga keperangan, angkat dan toskan. Panaskan minyak dalam kuali (anggaran 4 sudu besar), tumis bahan-bahan tumbuk halus sehingga berbau harum, masukkan cili kisar dan sos dari sardine yang diasingkan tadi. Kacau dan masak sehingga naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa, garam secukup rasa dan sedikit gula (atau secukup rasa), kacau dan masak sehingga pekat. Masukkan bawang besar dan belimbing buluh, gaul rata dan tambahkan ikan sardine yang digoreng tadi. Kacau perlahan dan masak sekejap. Rasa dan jika 'ok' bolehlah matikan api dapur. Hidangkan bersama nasi panas.
ROTI JALA kekal lembut hingga ke petang,
sumber : Azie Kitchen...
No comments:
Post a Comment