Tuesday, September 24, 2019
LEMAK CILI PADI TENGGIRI ...
LEMAK CILI PADI TENGGIRI
DENGAN BELIMBING BULUH
sumber : after6am.blogspot.com
Bahan-Bahan :
3 keping isi ikan tenggiri
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
1 inci halia
2 inci kunyit hidup
Cili padi ~ ikut tahan kepedasan yang disukai (me : guna 12 biji jer)
1 batang serai ~ titik
2 cawan santan pekat + 1 cawan santan cair
8-10 biji belimbing buluh ~ belah tengah tapi jangan putus ye
1 biji cili hijau ~ hiris menyerong
1 labu bawang besar ~ potong 4
2 helai daun kunyit ~ dicarik-carik
2 helai daun limau purut
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
1. Bersihkan ikan dengan limau nipis dan garam -- untuk buang hanyir ikan -- bilas bersih, letakkan garam kunyit dan goreng setengah masak -- angkat dan ketepikan.
2. Tumbuk halus cili padi, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup.
3. Panaskan 3 sudu besar minyak masak, tumis serai dan bahan-bahan tumbuk halus sehingga naik bau.
4. Kemudian masukkan santan, garam secukup rasa dan kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak dan berketul.
5. Bila mendidih masukkan ikan yang digoreng setengah masak tadi, daun kunyit, daun limau purut, bawang besar, cili hijau dan belimbing buluh. Biarkan mendidih, kemudian barulah ditutup api.
6. Siap !!! untuk dihidangkan.
NOTA : Jika tiada belimbing buluh boleh digantikan dengan asam keping dan buah tomato.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment