KEK PISANG

Tuesday, September 24, 2019

LEMAK CILI PADI TENGGIRI ...









LEMAK CILI PADI TENGGIRI
DENGAN BELIMBING BULUH
sumber :    after6am.blogspot.com




Bahan-Bahan :

3  keping  isi ikan tenggiri
3  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah
1  inci  halia
2  inci  kunyit hidup
Cili padi  ~  ikut tahan kepedasan yang disukai  (me :  guna 12 biji jer)
1  batang  serai  ~  titik
2  cawan  santan pekat  +  1 cawan  santan cair
8-10  biji  belimbing buluh  ~  belah tengah tapi jangan putus ye
1  biji  cili hijau  ~  hiris menyerong
1  labu  bawang besar  ~  potong 4
2  helai  daun kunyit  ~  dicarik-carik
2  helai  daun limau purut
Garam secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng & menumis


Cara Memasak :

1.  Bersihkan ikan dengan limau nipis dan garam -- untuk buang hanyir ikan -- bilas bersih, letakkan garam kunyit dan goreng setengah masak -- angkat dan ketepikan.

2.  Tumbuk halus cili padi, bawang putih, bawang merah, halia dan kunyit hidup.

3.  Panaskan 3 sudu besar minyak masak, tumis serai dan bahan-bahan tumbuk halus sehingga naik bau.

4.  Kemudian masukkan santan, garam secukup rasa dan kacau selalu supaya santan tidak pecah minyak dan berketul.

5.  Bila mendidih masukkan ikan yang digoreng setengah masak tadi, daun kunyit, daun limau purut, bawang besar, cili hijau dan belimbing buluh.  Biarkan mendidih, kemudian barulah ditutup api.

6.  Siap !!! untuk dihidangkan.

NOTA :  Jika tiada belimbing buluh boleh digantikan dengan asam keping dan buah tomato.

No comments:

Post a Comment