KEK PISANG

Wednesday, September 18, 2019

SAMBAL SOTONG ...









RESEPI SAMBAL SOTONG
sumber :    Chef Hanieliza ...




Bahan-Bahan :

500  gm  sotong
1/2  cawan  jus asam jawa
3  sudu besar  sos tomato
1  labu  bawang besar  ~  dihiris kasar
1  tangkai  daun kari
1  sudu kecil  gula
3  sudu besar  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Untuk Kuah :

20  tangkai  cili kering  ~  rendam seketika hingga lembut & toskan
8  ulas  bawang merah
2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan naik minyak.
2.  Masukkan jus asam jawa dan sos tomato.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan hingga naik minyak dan pekat.
4.  Masukkan sotong, bawang besar dan daun kari.  Kacau rata.
5.  Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang besar agak layu.  Tutupkan api.
6.  Hidangkan dengan nasi putih ataupun nasi lemak.

No comments:

Post a Comment