Wednesday, September 18, 2019
SAMBAL SOTONG ...
RESEPI SAMBAL SOTONG
sumber : Chef Hanieliza ...
Bahan-Bahan :
500 gm sotong
1/2 cawan jus asam jawa
3 sudu besar sos tomato
1 labu bawang besar ~ dihiris kasar
1 tangkai daun kari
1 sudu kecil gula
3 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Untuk Kuah :
20 tangkai cili kering ~ rendam seketika hingga lembut & toskan
8 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumiskan bahan yang dikisar hingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan jus asam jawa dan sos tomato. Kemudian kacau rata.
3. Masukkan gula dan garam, kemudian masakkan hingga naik minyak dan pekat.
4. Masukkan sotong, bawang besar dan daun kari. Kacau rata.
5. Biarkan sebentar supaya sotong masak dan bawang besar agak layu. Tutupkan api.
6. Hidangkan dengan nasi putih ataupun nasi lemak.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment