KEK PISANG

Friday, June 17, 2016

BILA ANAK BUJANG KU TERLEBIH RAJIN...



 dengan hasilannya...







RESIPI KUIH CARA MANIS
sumber  :    resipibonda.com
dicuba   :    AJ...




Bahan-Bahan :

   1  cawan  tepung gandum
   2  cawan  susu segar
   1  biji  telur
1/2  sudu teh  garam
   1  sudu teh  pandan emulco/pewarna hijau
Gula pasir/gula melaka secukupnya  -  untuk inti  (saya guna hirisan gula melaka)
   1  helai  daun pandan  -  sebagai berus untuk menyapu minyak pada acuan


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan ke dalam mangkuk kecuali susu segar.  Kemudian masukkan susu segar sedikit demi sedikit sambil dikacau menggunakan whisk.  Pastikan adunan tidak bergentel.  Buat sehingga susu habis.  (Tapiskan jika adunan bergentel atau boleh juga di kisar sehingga adunan halus).

2.  Panaskan acuan kuih cara ataupun acuan kuih baulu.  Gunakan api sederhana sahaja.

3.  Sapukan acuan dengan sedikit minyak menggunakan daun pandan tadi.

4.  Tuangkan adunan ke dalam acuan sehingga agak-agak penuh.  Biarkan sekejap sehingga bahagian tepinya kelihatan mula mengeras (warna bertukar dari hijau muda ke hijau pekat).

5.  Sudukan sedikit gula di atas setiap kuih tadi.  Tutupkan acuan dengan tudung periuk.  Biarkan sehingga masak, dalam lebih kurang 2 minit.  Kalau nak garing, lebihkan sedikit masanya.

6.  Keluarkan kuih dari acuan dengan menggunakan garfu.  Ulang sehingga adunan habis...

No comments:

Post a Comment