KEK PISANG

Monday, June 27, 2016

BISKUT CHOCOLATE CHIP









BISKUT CHOCOLATE CHIP
sumber  :   buku resipi Chef Hanieliza...




Bahan A :  (anggaran :  102 keping)

150  gm  mentega
100  gm  marjerin
  30  gm  lemak sayuran@shortening
150  gm  gula halus@gula kastor
    1  biji  telur gred B
    1  sudu teh  esen vanilla


Bahan B :  (Gaul Rata)

250  gm  tepung gandum  -  diayak
  10  gm  serbuk koko  -  diayak
150  gm  chocolate chip
  50  gm  almond flake  -  dipanggang
  50  gm  nestum


Cara Membuat :

1.  Gaulkan mentega, marjerin, lemak sayuran dan gula halus sehingga sebati menggunakan senduk kayu.
2.  Masukkan telur dan esen vanilla.  Kacau rata.
3.  Masukkan bahan B perlahan-lahan dan kacau dengan senduk kayu.
4.  Sudukan adunan (sebesar guli) ke dalam loyang.  Jarakkan sedikit kerana biskut akan mengembang bila dibakar.
5.  Bakar di dalam oven yang sudah dipanaskan pada suhu 180'C selama 25 minit ataupun sehingga masak.
6.  Sejukkan dan simpan di dalam bekas kedap udara.

No comments:

Post a Comment