KEK PISANG

Friday, June 17, 2016

SPAGETI LAGI!!!!











FETTUCINI GORENG TUNA CILI KERING
Majalah Sedap Bil. 93/Mac 2016...




Bahan-Bahan :

200  gm  fettucini, rebus  (saya guna spageti jer)
    1  tin  tuna dalam tin, tuskan
100  gm  kacang pis  (saya guna tomato ceri anggaran 8 biji dibelah 2 setiap satu)
    1  labu  bawang besar, hiris memanjang
    3  ulas  bawang putih, cincang
    4  biji  cili kering, cincang kasar  (boleh juga guna cili flakes)
    1  sudu makan  sos tiram
    1  sudu teh  kicap masin
 3/4  sudu teh  garam
 1/4  sudu teh  serbuk lada sulah
100  ml   air
    2  tangkai  daun bawang, hiris
    1  sudu makan  minyak bijan untuk menumis


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak bijan, tumis bawang besar dan bawang putih hingga terbit aroma.
2.  Masukkan fettucini, tuna dan kacang pis, kacau rata.
3.  Masukkan cili kering, sos tiram, kicap masin, garam dan serbuk lada sulah, kacau rata.
4.  Tuangkan air, kacau hingga masak.  Masukkan daun bawang, kacau seketika lalu diangkat.
5.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment