KEK PISANG

Tuesday, June 14, 2016

BISKUT MAKMUR










BISKUT MAKMUR
sumber  :    citarasawan...




Bahan A :

200  gm  minyak sapi
400  gm  tepung gandum
  20  gm  gula aising
 1/8  sudu teh  garam halus
    1  sudu teh  baking powder
    1  sudu teh  soda bikarbonat


Bahan Inti Kacang :

100  gm  kacang tanah atau gajus digoreng dan ditumbuk kasar
    1  sudu besar  mentega  -  dicairkan

-   Satukan bahan inti kacang dan gaul semua sehingga sebati, ketepikan.


Hiasan :

secukupnya gula kastor atau gula aising untuk salutan pada biskut
cawan kertas secukupnya


Cara-Cara :

1.  Satukan bahan A sehingga menjadi doh yang lembut.  Jika agak lembik, tambahkan sedikit tepung.  Jika kering tambahkan sedikit minyak sapi lagi.

2.  Ambil sedikit doh dan bulatkan.  Kemudian leperkan dan isi inti kacang di dalamnya.  Bentukkan bulat atau bujur.  Buat hingga habis adunan.

3.  Susun di atas dulang pembakar dan bakar sehingga masak pada suhu 170'C selama 20-25 minit.  Sejukkan.

4.  Apabila biskut telah sejuk, golekkan di dalam gula kastor atau gula aising.

5.  Masukkan ke dalam cawan kertas dan simpan di dalam bekas kedap udara.

(menghasilkan  :   61 pcs)

No comments:

Post a Comment