KEK PISANG

Wednesday, June 29, 2016

SAGU DELIMA@SAGU BRONOK









SAGU DELIMA@SAGU BRONOK
sumber  :    Chef Hanieliza...




Bahan A :

1  cawan  sagu biji
3  cawan  air
1  cawan  gula pasir
1  sudu kecil  pewarna hijau
1  helai  daun pandan  -  disimpulkan


Bahan B :

1/2  biji  kelapa parut muda dan
sedikit garam digaul rata


Cara Membuat :

1.  Sagu biji dibersihkan kemudian rendam sebentar dan ditoskan.
2.  Masakkan air, gula dan daun pandan hingga mendidih.  Buangkan daun pandan.
3.  Masukkan sagu serta pewarna hijau.  Kacau hingga sagu kembang.
4.  Apabila sagu kembang, angkat dan masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 20 minit, tutup api dan sejukkan.
5.  Apabila sejuk, potong dan gaulkan dengan kelapa parut muda yang digaulkan dengan garam.
6.  Sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment