KEK PISANG

Sunday, June 19, 2016

NASI MINYAK PANDAN BADAM










NASI MINYAK PANDAN BADAM
Majalah RASA Jun 2016 @ Suwarsi M. Arukin...




Bahan-Bahan :

2  cawan  beras basmathi  -  cuci bersih, rendam selama 30 minit & toskan
2  cawan  air perahan daun pandan  -  4 helai daun pandan + 2 cawan air = kisar & tapis ambil jusnya
1  cawan  susu cair
3  sudu besar  serbuk badam
2  sudu besar  minyak sapi
2  sudu besar  mentega
1  helai  daun pandan  -  siat & simpul
Garam secukup rasa
Hirisan badam sangai secukupnya  -  untuk hiasan


Bahan Tumis :

1  labu  bawang besar saiz sederhana  -  dimayang
2  ulas  bawang putih  -  dihiris
1  inci  halia  -  dihiris
1  batang  kulit kayu manis
3  kuntum  bunga lawang
4  kuntum  bunga cengkih


Cara Membuat :

1.  Panaskan minyak sapi dan mentega di dalam periuk nasi letrik.  Tumiskan bahan-bahan tumis sehingga wangi.

2.  Masukkan beras, susu cair, air perahan pandan, serbuk badam, garam secukup rasa dan simpulan daun pandan.  Kacau rata.

3.  Didihkan nasi dan biarkan masak sepenuhnya.

4.  Apabila nasi telah masak, tabur dengan badam yang telah di sangai secukupnya.

5.  Angkat dan sedia dinikmati...

No comments:

Post a Comment