KEK PISANG

Sunday, June 26, 2016

PUDING ROTI











PUDING ROTI
sumber  :   buku resipi Chef Hanieliza...




Bahan A :

2  cawan  susu segar
8  keping  roti putih


Bahan B :

4  sudu makan  gula halus
2  sudu makan  mentega
2  biji  telur
1  sudu teh  esen vanilla
1  sudu makan  tepung jagung


Bahan C :

2  sudu makan  kismis hitam


Bahan D :  (Sos Kastard)

1  tin  susu cair
2  sudu makan  tepung kastard
2  sudu makan  gula


Cara Membuat :

1.  Hancurkan ataupun koyakkan roti dan rendam di dalam susu selama 30 minit.
2.  Kacau dan gaul rata bahan B.
3.  Masukkan kismis dan tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8 inci atau loyang pilihan yang telah digriskan.
4.  Bakar pada suhu 180'C selama 30 minit ataupun sehingga masak sepenuhnya.
5.  Untuk bahan sos :  gaulkan bahan sos kastard dan masakkan di atas api yang sederhana kecil sehingga kelihatan sedikit pekat.
6.  Tuangkan sos di atas puding semasa menghidang.  (Boleh juga dihidang bersama ais krim vanilla dan sos coklat) jika suka.

No comments:

Post a Comment