KEK PISANG

Thursday, June 16, 2016

DAGING GORENG LADA HITAM









DAGING GORENG LADA HITAM
sumber   :    RASA Mei 2016...
dimasak oleh  :   AJ...




Bahan-Bahan :

300  gm  daging batang pinang  -  dicuci bersih, dihiris nipis & ditoskan airnya
    1  sudu teh  serbuk lada hitam
    1  sudu teh  sos lada hitam
    1  sudu teh  sos tiram
    1  sudu teh  sos tomato
    1  sudu teh  sos cili
    1  sudu besar  kicap manis
    1  biji  lada benggala merah atau hijau
    1  biji  bawang besar  -  dimayang nipis
sedikit garam & gula
sedikit cuka masakan
minyak masak secukupnya


Bahan Tumbuk :

2  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
1  cm  halia


Cara Memasak :

1.  Perapkan daging bersama serbuk lada hitam selama 1 jam.  Ketepikan.
2.  Panaskan minyak di dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk sehingga terbit bau.
3.  Masukkan kesemua sos dan diikuti daging yang telah diperap.
4.  Masukkan kicap manis kemudian perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.  Kacau rata.
5.  Masukkan sedikit cuka, lada benggala dan bawang besar yang telah dimayang.
6.  Kacau sebati, biarkan seketika, tutup api, angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment