KEK PISANG

Sunday, June 5, 2016

SAMBAL SARDIN









SAMBAL SARDIN
sumber  :    buku masakan...




Bahan A :

1  tin besar  sardin
3  sudu besar  sos tomato
2  biji  tomato  -  dibelah 4 setiap satu
1  labu  bawang besar  -  dihiris kasar
5  biji  limau kasturi  -  diambil jusnya
3  sudu besar  minyak masak atau secukupnya
Sedikit hirisan daun bawang (jika suka)
Garam secukup rasa


Bahan B :

15  tangkai  cili kering  -  dipotong, buang biji (jika tidak suka pedas) & direbus seketika
10  ulas  bawang merah
  2  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar hingga wangi dan naik minyak.
2.  Masukkan sardin, bawang besar dan sos tomato.  Kemudian kacau rata.
3.  Masukkan buah tomato dan kacau rata.
4.  Tutup api dan masukkan jus limau.
5.  Taburkan dengan sedikit hirisan daun bawang (jika guna) dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment