KEK PISANG

Friday, June 10, 2016

MAGGI GORENG ALA MAMAK










MAGGI GORENG ALA MAMAK




Bahan-Bahan :

  2  bungkus  Maggi  -  dicelur sekejap & toskan
  1  biji  ubi kentang  -  direbus & dipotong kiub
10  ekor  udang  -  kupas kulit, cuci bersih & toskan
  4  ekor  sotong  -  cuci bersih & potong-potong
  1  ikat  sawi  -  dipotong-potong
10  biji  tomato ceri
  1  sudu makan  cili kisar  (boleh ditambah jika mahu lebih pedas)
  1  sudu makan  rempah kari  (saya guna perencah kari Maggi)
  3  sudu makan  kicap pekat
  2  sudu makan  minyak masak
  1  labu  bawang besar  -  dicincang halus
  3  biji  telur
  3  biji  cili merah  -  dihiris nipis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak.  Masukkan bawang, cili dan rempah kari.  Biarkan garing dan wangi.
2.  Masukkan udang, sotong dan kacau rata.  Biarkan sebentar.
3.  Masukkan kicap dan mi Maggi.  Kemudian kacau rata.
4.  Masukkan sawi, tomato ceri dan ubi kentang rebus.
5.  Ketepikan mi dan pecahkan telur di tengah-tengah kuali.
6.  Biarkan telur itu masak sedikit, barulah dikacau dan digaul rata.
7.  Masakkan mi Maggi sehingga sedikit kering.
8.  Hidangkan dalam pinggan leper dan hiaskan dengan hiris cili merah dan daun bawang (jika suka)..

No comments:

Post a Comment