Sunday, June 12, 2016
MASAK LEMAK CILI API IKAN TENGGIRI DENGAN BELIMBING BULUH
MASAK LEMAK CILI API IKAN TENGGIRI
DENGAN BELIMBING BULUH
Bahan-Bahan :
3 keping ikan tenggiri
10 biji cili api
1 inci kunyit hidup
1 biji buah keras - dititik
1 batang serai - dititik
2 helai daun kunyit - di siat-siat
2 bungkus santan - paket kecil
14 biji belimbing buluh
Garam secukup rasa
Cara Memasak :
1. Kisar cili padi, kunyit hidup dan buah keras. Masukkan bahan kisar bersama ikan sehingga air kering. Masukkan serai, santan dan mula kacau dengan api perlahan supaya santan tidak pecah minyak.
2. Masukkan daun kunyit dan belimbing buluh serta garam secukup rasa. Sesuaikan rasanya dan bolehlah ditutup api. Sedia dihidangkan bersama nasi putih...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment