KEK PISANG

Sunday, June 12, 2016

MASAK LEMAK CILI API IKAN TENGGIRI DENGAN BELIMBING BULUH









MASAK LEMAK CILI API IKAN TENGGIRI
DENGAN BELIMBING BULUH




Bahan-Bahan :

  3  keping  ikan tenggiri
10  biji  cili api
  1  inci  kunyit hidup
  1  biji  buah keras  -  dititik
  1  batang  serai  -  dititik
  2  helai  daun kunyit  -  di siat-siat
  2  bungkus santan  -  paket kecil
14  biji  belimbing buluh
Garam secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Kisar cili padi, kunyit hidup dan buah keras.  Masukkan bahan kisar bersama ikan sehingga air kering.  Masukkan serai, santan dan mula kacau dengan api perlahan supaya santan tidak pecah minyak.

2.  Masukkan daun kunyit dan belimbing buluh serta garam secukup rasa.  Sesuaikan rasanya dan bolehlah ditutup api.  Sedia dihidangkan bersama nasi putih...

No comments:

Post a Comment