KEK PISANG

Monday, June 13, 2016

CUCUR KEMBUNG MANIS









CUCUR KEMBUNG MANIS
sumber  :   citarasawan...




Bahan-Bahan :

   3  cawan  tepung gandum
   1  sudu teh  baking powder
   3  cawan  air panas  (air yang mendidih)
1/2  cawan  susu pekat manis
secubit garam


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan dan gaulkan sebati.  Adunan menjadi doh yang melekat di tangan.
2.  Biarkan doh suam dahulu supaya senang di bulat-bulatkan.
3.  Basahkan tangan dengan air supaya tidak melekat, ambil doh mengikut saiz yang dikehendaki dan bulat-bulatkan.
4.  Pastikan minyak betul-betul panas sebelum digoreng dengan api sederhana.
5.  Goreng dalam minyak yang baik, bila adunan timbul balik-balikkan dan goreng sehingga keperangan.
6.  Sedia dinikmati.  Enak dimakan dengan sos coklat.

No comments:

Post a Comment