KEK PISANG

Friday, November 20, 2015

APOM KASTARD







APOM KASTARD
sumber   :    citarasawan; thanks (sangat sedap & lembut)..




Bahan-bahan :

      2  cawan  tepung naik sendiri
   1/4  cawan  gula kastor
      1  biji  telur  (saya guna gred A)
      2  sudu kecil  yis segera
      1  sudu kecil  pewarna kuning
1 1/2  cawan  susu segar  (tambahkan 1/2 cawan air jika adunan pekat, agak-agak seperti adunan pankek/dadar tetapi jangan terlalu cair)
      1  sudu besar  marjerin  -  dicairkan


Bahan Inti Kastard :

   1/2  cawan  tepung gandum
      1  sudu besar  tepung kastad
   1/2  cawan  gula kastor
1 1/2  cawan  air
      1  sudu kecil  pewarna kuning  (jika suka)


Cara-cara :

1.  Pukul telur bersama gula sehingga kembang.  Masukkan susu segar, gula, yis segera, marjerin cair dan pewarna kuning, gaulkan sehingga sebati.

2.  Masukkan tepung, gaul rata dan kisarkan sekejap di dalam pengisar kemudian ditapis.  Perapkan adunan selama 1-2 jam (lebih lama lebih baik) sehingga adunan kelihatan berbuih.

3.  Tuangkan 1 sendok adunan kemudian ratakan dan masak di atas non-stick pan tanpa menggunakan minyak.  Masak dengan api yang kecil.  Tutup kuali dengan penutup.  Adunan cepat masak jadi jangan biarkan terlalu lama nanti cepat hangus.  Terbalikkan dan masak sekejap saja.

4.  Apabila adunan sudah masak, angkat dan letakkan 1 sudu besar inti ditengahnya.  Lipat separa bulatan.

5.  Untuk inti :   Satukan kesemua bahan inti kastard kemudian ditapis.  Masak di dalam periuk di atas api sederhana sehingga kental dan berkilat.  Tutup api, sejukkan seketika dan sedia untuk digunakan.

6.  Apom akan menjadi semakin lembut apabila sejuk.  Inti boleh digantikan dengan jagung cream atau inti kaya.

(yields :   16 keping)






 Salted Caramel Sauce

No comments:

Post a Comment