KEK PISANG

Sunday, November 15, 2015

KRIM PAF








KRIM PAF KASTARD OREN
buku 'Belajar Memasak2 Langkah Demi Langkah'
-  Norzailina Nordin




Bahan-bahan :

  65  gm  tepung gandum
Secubit garam
  50  gm  mentega
150  ml  air 
    2  biji  telur  gred A  (dipukul sedikit)


Bahan Kastard :

350  ml   susu segar
150  ml   krim putar
  70  gm  gula kastor
  50  gm  tepung kastad
    1  sudu teh  pewarna oren  (saya tambah)
    3  sudu teh  perisa oren Sunquick  (saya tambah)


Cara-cara :

1.  Jerang air dan mentega.  Kacau atas api perlahan.
2.  Bila mentega car, kuatkan api.  Biarkan mendidih kuat selama 1 minit.
3.  Satukan garam dan tepung gandum.  Tuangkan tepung gandum ke dalam periuk berisi mentega.
4.  Padamkan api dan kacau sehingga menjadi adunan yang sebati.
5.  Bila adunan suam, masukkan sedikit demi sedikit telur.  Kacau sehingga rata dan sebati.
6.  Isikan adunan ke dalam beg paiping dengan nozzle bentuk bintang.
7.  Picitkan ke atas dulang pembakar berlenser marjerin, berjarak 5 sm. 
8.  Renjiskan/spray sedikit air ke atasnya sebelum dimasukkan ke dalam oven tujuan membantu krim paf masak sekata dengan cantik.
9.  Bakar pada suhu 210'C selama 25 minit.  Kemudian keluarkan dari oven, cucuk dengan hujung pisau dan bakar lagi 5 minit.  Ketepikan.


Inti Kastard :

1.  Campurkan tepung kastad dan gula kastor.
2.  Tuangkan susu segar dan sedikit pewarna oren, dikacau sebati.
3.  Kacau atas api perlahan sehingga pekat, masukkan perisa oren Sunquick, kacau sebati.  Biarkan sejuk.
4.  Putar krim sehingga kental.  Satukan dengan kastard tadi.
5.  Picitkan ke dalam krim paf.  Sedia untuk dihidangkan, enak juga dihidangkan sejuk...



No comments:

Post a Comment