Sunday, November 15, 2015
KRIM PAF
KRIM PAF KASTARD OREN
buku 'Belajar Memasak2 Langkah Demi Langkah'
- Norzailina Nordin
Bahan-bahan :
65 gm tepung gandum
Secubit garam
50 gm mentega
150 ml air
2 biji telur gred A (dipukul sedikit)
Bahan Kastard :
350 ml susu segar
150 ml krim putar
70 gm gula kastor
50 gm tepung kastad
1 sudu teh pewarna oren (saya tambah)
3 sudu teh perisa oren Sunquick (saya tambah)
Cara-cara :
1. Jerang air dan mentega. Kacau atas api perlahan.
2. Bila mentega car, kuatkan api. Biarkan mendidih kuat selama 1 minit.
3. Satukan garam dan tepung gandum. Tuangkan tepung gandum ke dalam periuk berisi mentega.
4. Padamkan api dan kacau sehingga menjadi adunan yang sebati.
5. Bila adunan suam, masukkan sedikit demi sedikit telur. Kacau sehingga rata dan sebati.
6. Isikan adunan ke dalam beg paiping dengan nozzle bentuk bintang.
7. Picitkan ke atas dulang pembakar berlenser marjerin, berjarak 5 sm.
8. Renjiskan/spray sedikit air ke atasnya sebelum dimasukkan ke dalam oven tujuan membantu krim paf masak sekata dengan cantik.
9. Bakar pada suhu 210'C selama 25 minit. Kemudian keluarkan dari oven, cucuk dengan hujung pisau dan bakar lagi 5 minit. Ketepikan.
Inti Kastard :
1. Campurkan tepung kastad dan gula kastor.
2. Tuangkan susu segar dan sedikit pewarna oren, dikacau sebati.
3. Kacau atas api perlahan sehingga pekat, masukkan perisa oren Sunquick, kacau sebati. Biarkan sejuk.
4. Putar krim sehingga kental. Satukan dengan kastard tadi.
5. Picitkan ke dalam krim paf. Sedia untuk dihidangkan, enak juga dihidangkan sejuk...
Labels:
Creme Puff
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment