KEK PISANG

Saturday, November 14, 2015

NASI HUJAN PANAS







NASI HUJAN PANAS
rujukan   :   Dapur Tanpa Sempadan; thanks....



Bahan-bahan :

4  cawan  beras basmathi  (cuci bersih, rendam 30 minit & toskan)
5  cawan  air  (atau air rebusan ayam)
1  cawan  susu sejat IDEAL
2  helai  daun pandan  (disimpul)
1  inci  halia  (hiris)
3  ulas  bawang putih  (titik)
1  biji  bawang besar  (hiris)
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
2  sudu makan penuh  minyak sapi  (atau mentega)
Garam secukup rasa
Sedikit pewarna merah, hijau & kuning


Bahan Hiasan :

Hirisan daun sup/bawang
Gajus goreng, bawang goreng, kismis & kacang pis


Cara Penyediaan :

     Panaskan minyak sapi dalam kuali.  Tumiskan kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga sehingga harum.  Masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan daun pandan.  Tumiskan sehingga layu dan wangi.  Masukkan beras dan kacau rata.  Goreng beras tadi selama 1 minit.  Matikan api.
     Alihkan beras ke dalam periuk nasi elektrik.  Tuangkan air dan susu sejat, garam secukup rasa dan gaul rata.  Masak nasi seperti biasa.  Bila nasi hampir kering, buatkan beberapa lubang dan letakkan warna-warna berbeza.  Biarkan sekejap, bila nasi masak matikan suis.
     Taburkan kismis dan gajus (tinggalkan sedikit untuk hiasan), guna chopstick, gemburkan nasi tadi sehingga menjadi berwarna-warni.  Berhati-hati agar nasi tidak patah.  Biarkan sekejap.  Taburkan dengan baki kismis, gajus dan juga hirisan daun sup/bawang, kacang pis dan bawang goreng...

No comments:

Post a Comment