KEK PISANG

Monday, November 9, 2015

BROWNIES WALNUT







BROWNIES WALNUT
buku   :   Panduan Membuat Kek Noraini Zakaria...



Bahan A :

190  gm  tepung gandum
  30  gm  serbuk koko
    1  sudu teh  baking powder
 1/2  sudu teh  soda bikarbonat


Bahan B :

125  gm  mentega
200  gm  coklat masakan  -  dicincang
130  gm  kacang walnut  -  panggang seketika & dicincang
230  gm  gula kastor
    2  biji  telur gred B  -  dipukul sedikit dengan garpu
100  gm  yogurt perisa asli

Loyang :    9x9 inci, griskan dan lapik kertas serap minyak


Cara-cara :

1.    Ayak bahan-bahan (A) ke dalam sebuah mangkuk.
2.    Masukkan kacang walnut.  Gaul rata dan ketepikan seketika.
3.    Sementara itu, satukan mentega dan coklat masakan dalam sebuah periuk.
4.    Panaskan secara "double-boiler" sehingga coklat masakan cair semuanya.
5.    Kacau sebati hingga menjadi adunan licin.
6.    Angkat dari api untuk dimasukkan gula, telur dan yogurt.
7.    Kacau dengan menggunakan hand whisk hingga sebati dan menjadi adunan yang licin.
8.    Kemudian tuangkan adunan ini ke dalam tepung tadi.
9.    Kacau lagi hingga sebati tetapi jangan terlalu lama/over mix.
10.  Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan terlebih dulu dan ratakan.
11.  Letakkan beberapa biji walnut di atasnya (jika suka).  Bakar brownies di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180'C selama 45 minit atau hingga masak sepenuhnya.  (Jangan terlebih bakar)...

1 comment: