Monday, November 9, 2015
BROWNIES WALNUT
BROWNIES WALNUT
buku : Panduan Membuat Kek Noraini Zakaria...
Bahan A :
190 gm tepung gandum
30 gm serbuk koko
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Bahan B :
125 gm mentega
200 gm coklat masakan - dicincang
130 gm kacang walnut - panggang seketika & dicincang
230 gm gula kastor
2 biji telur gred B - dipukul sedikit dengan garpu
100 gm yogurt perisa asli
Loyang : 9x9 inci, griskan dan lapik kertas serap minyak
Cara-cara :
1. Ayak bahan-bahan (A) ke dalam sebuah mangkuk.
2. Masukkan kacang walnut. Gaul rata dan ketepikan seketika.
3. Sementara itu, satukan mentega dan coklat masakan dalam sebuah periuk.
4. Panaskan secara "double-boiler" sehingga coklat masakan cair semuanya.
5. Kacau sebati hingga menjadi adunan licin.
6. Angkat dari api untuk dimasukkan gula, telur dan yogurt.
7. Kacau dengan menggunakan hand whisk hingga sebati dan menjadi adunan yang licin.
8. Kemudian tuangkan adunan ini ke dalam tepung tadi.
9. Kacau lagi hingga sebati tetapi jangan terlalu lama/over mix.
10. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang telah disediakan terlebih dulu dan ratakan.
11. Letakkan beberapa biji walnut di atasnya (jika suka). Bakar brownies di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dulu pada suhu 180'C selama 45 minit atau hingga masak sepenuhnya. (Jangan terlebih bakar)...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Wah memang layan buat minum petang.
ReplyDelete