KEK PISANG

Wednesday, November 18, 2015

SALTED CARAMEL




 Sangat sedap bila drizzle atas kek...





SALTED CARAMEL
rujukan  :   DapurTanpaSempadan; thanks...




Bahan-bahan :

200  gm  gula pasir
    6  camca besar  mentega
200  ml   whipping cream
 1/2  camca teh  garam


Cara-cara :

     Masukkan gula pasir ke dalam periuk, panaskan dengan api sederhana sehingga gula cair dan menjadi perang.  Pastikan jangan sampai hangus, nanti pahit.  Setelah gula bertukar menjadi perang, masukkan mentega, kacau rata sehingga mentega cair.  Kemudian dengan berhati-hati masukkan whipping cream sedikit demi sedikit sambil dikacau rata.  Masak selama 1 minit dengan api kecil sambil sentiasa dikacau.  Matikan api dan masukkan garam.  Kacau rata dan biarkan sejuk sebelum digunakan (bila sejuk ia akan bertambah pekat).  Simpan di dalam balang yang bersih.

    

No comments:

Post a Comment