KEK PISANG

Sunday, November 8, 2015

NASI MINYAK BUAH KURMA







NASI MINYAK BUAH KURMA
buku   :   Senangnya Memasak Nasi Chef Hanieliza...



Bahan A :

   1  kg  beras basmathi  (cuci bersih, rendam selama 30 minit, toskan)
   1  cawan  buah kurma
   1  liter  air/air rebusan ayam
   1  pokok  daun ketumbar  (dipotong pendek)
1/2  cawan  susu cair
   1  sudu makan  pewarna kuning  (dibancuh dengan 1/2 cawan air)
   3  sudu makan  minyak sapi
Garam secukup rasa


Bahan B :  (Tumisan)

5  biji  bawang merah  -  dihiris
3  ulas  bawang putih   -  dihiris
1  inci  halia  -  dihiris
2  inci  kulit kayu manis
3  kuntum  bunga lawang
8  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga
5  tangkai  daun kari


Cara Memasak :

1.  Basuh beras dan rendamkan selama 30 minit kemudian toskan.
2.  Buangkan biji kurma dan potong kasar.
3.  Panaskan minyak sapi di dalam periuk.  Tumiskan bahan B sehingga wangi.
4.  Masukkan beras, gorengkan sebentar.  Tutup api dan alihkan periuk ke dalam rice cooker.
5.  Masukkan air dan garam.  Biarkan mendidih seketika.
6.  Masukkan buah kurma, daun ketumbar dan susu cair.  Biarkan nasi masak seperti biasa.
7.  Tuangkan bancuhan pewarna kuning ke atas nasi pada 3 tompok yang berasingan.
8.  Masakkan lagi sehingga nasi cukup kering.
9.  Gemburkan nasi perlahan-lahan dan sedia dihidangkan bersama lauk-pauk kegemaran.

No comments:

Post a Comment