KEK PISANG

Sunday, November 1, 2015

TART SHELL



Hari ni merajinkan diri untuk membuat tart shell untuk digunakan bila perlu.
Satu adunan boleh dapat 120 biji (anggaran 4.0 cm).  Warna kulit tart ikut suka, sekadar mencantikkan kulit tart saja... 







TART CRUST/SHELL (A KEEPER)
sumber   :   Azita Zain; thanks...



Bahan-bahan :

250  gm  mentega/margarine
120  gm  gula aising  -  ayak
    2  biji  telur gred B
480  gm  tepung gandum  (kalau adunan masih lembik tambah tepung sikit lagi)


Cara-cara :

1.  Ayak gula aising ke dalam mangkuk adunan.  Menggunakan senduk kayu, pukul gula aising dan mentega sehingga sekata.  (Jangan pukul lama sangat).  Masukkan telur dan pukul lagi sekejap saja.

2.  Masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga membenuk doh, gaulkan dengan tangan biar sebati.  Kalau lembik sangat boleh ditambah sedikit tepung lagi.  (Atau boleh masukkan ke dalam peti ais selama 30 minit tanpa perlu ditambahkan tepung lagi).

3.  Bulat-bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekankan ke dalam acuan tart, biarkan sekata, potong tepinya dengan pisau agar rata dan kemas.  Cucuk dasarnya dengan garfu.

4.  Buat sampai habis adunan doh dan bakar pada suhu 170'C selama 15-20 minit sehingga masak (warna kulit tart kelihatan keperangan sedikit).

No comments:

Post a Comment