Sunday, November 1, 2015
AYAM MASAK HALIA KICAP
AYAM MASAK HALIA KICAP
sumber : yatiememories; thanks...
Bahan-bahan :
1/2 ekor ayam (dipotong kecil ikut suka, buang kulit)
1 1/2 inci halia muda - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris kasar
3 ulas bawang putih - di ketuk
1/4 cawan kicap manis
1 cawan air
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai cili merah - dihiris
5 biji cili padi - dihiris (optional)
1 batang serai - di ketuk (optional)
1/2 sudu kecil cuka masakan
1/2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa
Cara Memasak :
1. Ayam dibuang kulit, cuci dan perapkan dengan jus limau nipis dan garam sekejap. Cucikan kembali dan cucuk-cucuk dengan garfu dan gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan perapkan selama 45 minit.
2. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan gorengkan sehingga sedikit perang. Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih, kacau rata. Tuangkan air dan kicap manis, bila mendidih, perlahankan api, renihkan sehingga ayam empuk.
3. Masukkan bawang besar, cuka masakan, cili merah dan lada hitam. Masak sekejap dan jika nak kuah lebih, tambahkan sedikit air, rasakan dan jika 'ok' , tutup api. Hidangkan....
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment