KEK PISANG

Sunday, November 1, 2015

AYAM MASAK HALIA KICAP







AYAM MASAK HALIA KICAP
sumber   :   yatiememories; thanks...



Bahan-bahan :

   1/2  ekor  ayam  (dipotong kecil ikut suka, buang kulit)
1 1/2  inci  halia muda  -  dihiris
      1  biji  bawang besar  -  dihiris kasar
      3  ulas  bawang putih  -  di ketuk
   1/4  cawan  kicap manis
      1  cawan  air
      1  batang  kulit kayu manis
      1  kuntum  bunga lawang
      1  tangkai  cili merah  -  dihiris
      5  biji  cili padi  -  dihiris  (optional)
      1  batang  serai  -  di ketuk  (optional)
   1/2  sudu kecil  cuka masakan
   1/2  sudu kecil  lada hitam  -  ditumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit
Garam & gula secukup rasa


Cara Memasak :

1.  Ayam dibuang kulit, cuci dan perapkan dengan jus limau nipis dan garam sekejap.  Cucikan kembali dan cucuk-cucuk dengan garfu dan gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan perapkan selama 45 minit.

2.  Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan gorengkan sehingga sedikit perang.  Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih, kacau rata.  Tuangkan air dan kicap manis, bila mendidih, perlahankan api, renihkan sehingga ayam empuk.

3.  Masukkan bawang besar, cuka masakan, cili merah dan lada hitam.  Masak sekejap dan jika nak kuah lebih, tambahkan sedikit air, rasakan dan jika 'ok' , tutup api.  Hidangkan....

No comments:

Post a Comment