KEK PISANG

Monday, November 23, 2015

BUTTER MELT HEAVEN CAKE









BUTTER MELT KEK HEAVEN
sumber   :   Astinicake/grup MAHN; thanks...



Bahan-bahan :

   5  biji  telur gred A
   1  cawan  mentega  -  dicairkan
1/2  cawan  gula kastor
1/2  cawan  susu pekat manis
   1  cawan  tepung self-raising *
   1  cawan  tepung gandum *
   2  sudu teh  baking powder *  (* diayak bersama)
   1  sudu besar  ovallet
   1  sudu teh  esen vanilla
   1  sudu teh  perisa pandan
Pewarna :  hijau, merah & kuning


Cara-cara :

1.  Putar telur, gula dan ovallet sehingga kembang dan gebu.

2.  Masukkan mentega cair, susu pekat manis, esen vanilla dan bahan bertanda (*) yang sudah diayak.  Masukkan sedikit demi sedikit, gaul sebati.

3.  Bahagikan adunan kepada 3 bahagian.  Satu bahagian warnakan kuning dan esen vanila, satu bahagian lagi perisa pandan dan warna hjau sementara satu bahagian lagi warnakan merah.  Gaul sebati dan sekata.

4.  Tuangkan ke dalam loyang bersaiz 8" x 8" yang digris dengan sedikit mentega dan dilapik dengan kertas serap minyak secara selang-seli sehingga habis.

5.  Panaskan oven pada suhu 170'C dan bakar selama 40-45 minit atau sehingga kek masak sepenuhnya.

6.  Sebaik kek masak, keluarkan dari oven, sisip tepi-tepi loyang dan terbalikkan supaya kek tidak mendap.

7.  Tutupkan dengan tuala sehingga sejuk agar kek kekal lembap...

No comments:

Post a Comment